Nieuwe natte scheidingsinstallatie in Genk is klaar voor de toekomst

written by Bioterra
05 · 8 · 17

Nieuwe natte scheidingsinstallatie in Genk is klaar voor de toekomst

par | Août 5, 2017

Bioterra startte in juni een nieuwe fysicochemische installatie op in Genk. Die dient naast bodemverwerking ook voor afvalstoffenrecyclage. Ze is volledig in-house ontwikkeld en moet het bedrijf ook in het buitenland verder laten groeien.

CEO Emmanuel Maes, minister-president Geert Bourgeois, Genks burgemeester Wim Dries en Chris Danckaerts van nv De Scheepvaart mochten de nieuwe installatie officieel in gebruik nemen. Aan die opstart is een intensieve ontwikkeling van vier jaar voorafgegaan. “We ontwikkelden ze dan ook volledig zelf, met eigen mensen en eigen kennis”, zegt Wouter Vermin, directeur van Bioterra. “Het is goed dat we er vier jaar over hebben gedaan, want we hebben nu de zekerheid dat we met een innovatieve mix van technieken het onderste uit de kan hebben gehaald.”

VALORISEREN EN RECYCLEREN

De nieuwe fysicochemische installatie ligt op het hoofdterrein van Bioterra in Genk. Vermin legt de schematische werking uit: “Iedere ingaande stroom wordt opgesplitst in veertien uitgaande stromen. We satureren de ingaande grondstof eerst volledig met water en splitsen ze dan, gebruikmakend van de deeltjeseigenschappen van de aanwezige materialen, op met onze technieken op basis van onder andere densiteit, magnetisch vermogen, korrelgrootte, vlottend vermogen en centrifugaalkrachten. Dan bekijken we op het einde van het proces welke materialen we onmiddellijk kunnen valoriseren en welke we nog verder kunnen recycleren. Plastics die gemakkelijk drijven, komen bijvoorbeeld apart uit de machine.”

De investering van Bioterra is een antwoord op de groeiende uitdagingen op de Vlaamse bodemmarkt. Die gaat al een tijdje in dalende lijn. De Waalse markt is momenteel nog interessant, maar Vermin ziet daar op termijn dezelfde tendens. Daarom richt Bioterra zich meer op het buitenland en op recyclageactiviteiten. “De afvalmarkt zal wel standhouden, en misschien nog groeien door de grotere focus op recyclage en het groeiend besef van het milieubelastend karakter van welbepaalde afvalstromen. Daarom gaan we ook van een pure grondreinigingsinstallatie naar een machine die eveneens mineraal afval kan verwerken.”

BINDING MET HET WATER

De verwerkingsmogelijkheden in Vlaanderen zijn ook bruikbaar voor het buitenland, waar die technieken niet ter beschikking zijn. “Sinds 2007 zijn we exponentieel gegroeid onder de vleugels van Group De Cloedt, in eerste instantie door de afvalstromen van de milieubaggerwerken van Group De Cloedt te behandelen. Zo heeft Bioterra nu zes sites – naast Genk ook in Meerhout, Dilsen-Stokkem, Puurs, Floreffe, Nanterre in Frankrijk en binnenkort een nieuwe locatie in Kopenhagen – die allemaal langs belangrijke waterwegen liggen. Dat is een uitgesproken visie, ook omdat onze moedermaatschappij veel watergebonden activiteiten heeft. De andere Belgische sites zijn wel vooral overslagplatformen.

Wat we daar kunnen verwerken, doen we ook, maar materiaalstromen die nat gescheiden moeten worden, gaan via het water naar onze hoofdsite in Genk.”

Extra logistieke oplossing

Bioterra investeert via Group De Cloedt ook in een tiental kleinere duwbakken van 300 ton die op de kleinere, moeilijker bevaarbare waterwegen kunnen worden ingezet, zoals de Zuid-Willemsvaart of het kanaal Leuven-Dijle. Zo biedt het bedrijf een extra logistieke oplossing aan potentiële klanten. “Commercieel gezien interessant, zeker met de invoering van tolwegen op onze autosnelwegen en de overbelasting van het wegverkeersnet”, zegt Vermin.

GERELATEERDE POSTS

Aucun résultat

La page demandée est introuvable. Essayez d'affiner votre recherche ou utilisez le panneau de navigation ci-dessus pour localiser l'article.